לפרסום חייגו: 050-5788255

חדשות בהעוטף

חדשות, חדשות מקומיות בעוטף עזה, חדשות העוטף

תזונה נכונה לילדים ולכל המשפחה במהלך השהות בבית, באדיבות חלי ממן

בתקופה זו, בה משתולל וירוס הקורונה בחוץ ומזג האוויר קריר גם כן, נוכל לדאוג לתזונה נכונה שתעזור לבריאות הגוף והנפש ותשמור על מערכת חיסונית חזקה. חלי ממן, מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא, ממליצה מה ניתן לעשות, מה לאכול ולשתות על מנת לצמצם למינימום את הנזקים (צילום: רונן פדידה - יחסי ציבור)

פורסם בתאריך:


נכתב על ידי

מערכת העוטף

haotef@gmail.com

www.haotef.co.il

חלי ממן – מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא, מסבירה איך נשמור על תזונה בריאה עבור ילדינו בבית.

בתקופה זו בה משתולל וירוס הקורונה בחוץ ומזג האוויר קריר גם כן. נוכל לדאוג לתזונה נכונה שתעזור לבריאות הגוף והנפש ותשמור על מערכת חיסונית חזקה . חלי ממן מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא, ממליצה מה ניתן לעשות, מה לאכול ולשתות על מנת לצמצם למינימום את הנזקים.

עד היום הוכיחו מחקרים, שארוחת בוקר מזינה מאפשרת לנו 'לתדלק' את הגוף באנרגיה במהלך היום, עוד הוכיחו מחקרים שדילוג על ארוחת הבוקר עלולה ליצור תופעות של עייפות וחוסר ריכוז.

עבור ילדים שנמצאים בבית ויחד עם זאת צריכים ללמוד ולהיות מרוכזים, חשוב מאוד להקפיד על ארוחת בוקר מזינה ועשירה בדגנים מלאים, סיבים וחלבון המגבירים את טווח הקשב, הריכוז והזיכרון ובנוסף מעניקים להם אנרגיה ומרץ. וכמובן לכלול ירקות שעשירים במינרלים, ויטמינים ומים. בעלי ערך קלורי נמוך ובזכות תכולת הסיבים הגבוהה שלהם, תורמים לשובע ולעיכול תקין.

ירק המכיל ערכים תזונתיים הכרחיים לצד הכריך, ישאיר את תחושת השובע לאורך זמן, ויאפשר להם לחלק את כמות הקלוריות היומית בצורה מאוזנת יותר בין כל שעות היממה.

חלי ממן- מקבוצות תמיכה לאורח חיים בריא מעניקה שתי דוגמאות לירקות אותם הילדים ישמחו לאכול לצד כריך מזין, ומסבירה מהם הערכים התזונתיים שלהם.

מלפפון: למרות שמלפפון מאוד נפוץ בכל בית, נראה שהוא לא מקבל את הערכה המגיעה לו. מלפפון טרי מכיל מגוון ויטמינים ומינרלים חשובים כגון ויטמין C ובטא-קרוטן, שהם נוגדי חמצון חזקים, ויטמין B5 המשתתף בתהליך ייצור האנרגיה וחומצה פולית. בקליפת המלפפון ישנם סיבים ומגוון מינרלים כמו סיליקה, התורם לבריאות הציפורניים, החשוב לבניית העצם. מלפפון הוא בעל ערך קלורי נמוך ומאוד אהוב על הילדים.

גזר: גם לגזר יתרונות רבים אשר תורמים לבריאות תקינה. הוא עשיר בויטמינים ומינרלים חיוניים כמו בטא קרוטן, חומר המשמש ליצירת ויטמין Aשחיוני לראייה, לשמירה על תפקוד מערכת החיסון, לגדילה תקינה, לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן. מכיל ויטמינים מקבוצה B החיוניים להפקת אנרגיה, ויטמין C, ויטמין K שחיוני לקרישת הדם ותורם לחוזק העצם. ויטמין E, נוגד חמצון חזק התורם לתפקוד תקין של מערכת החיסון ולבריאות העור. כמו כן הגזר מהווה מקור לאשלגן, מינרל התורם לחוזק העצם וסיבים תזונתיים, התורמים לפעילות תקינה של מערכת העיכול ומאטים ספיגה של חומרים כמו סוכר וכולסטרול.

תוספת קטנה ליום יכולה לתרום המון לתזונה תקינה ואורח חיים בריא עבור ילדיכם.

אמצע היום, ומגיעה השאלה 'אמא, אבא, מה יש לארוחת צהריים?' צריכים להתגייס לעצירת העבודות השונות ולהמצאת ארוחת צהריים מספקת. אז מה כדאי שיהיה בארוחה הזו, כך שתהיה מזינה, טעימה וקלה להכנה?

  1. חשוב שיהיו בארוחה ירקות. גם אם הילדים לא אוכלים – אנחנו מגישים. החשיפה הזו תעזור להם עם הזמן לרצות לטעום וליהנות מהם. איזה ירקות? מה שיש – ירקות טריים חתוכים (שאפשר כמובן להכין מראש ולשמור במקרר), סלט ירקות או ירק מבושל.

  2. דגנים ועדיף מלאים: פסטות למיניהם, אורז, תירס, אפונה ירוקה, קינואה, בורגול, קוסקוס, גריסים. אם לא אוהבים את הצורה המלאה שלהם, אפשר להכין חצי-חצי. חצי מלא וחצי לא. רטבים ובצל מטוגן עוזרים לשדרוג הטעם של הדגנים המלאים. ואם גם לזה קשה להתרגל – לא נורא. הירקות תורמים גם הם סיבים תזונתיים.

  3. מזונות עשירים בחלבונים: דגים, גבינות, ביצה, עוף/בשר או קטניות (חומוס גרגירים, שעועית, עדשים במגוון צבעים, סויה, פול).

איך מכינים מכל המרכיבים הללו ארוחה בקלות ובמהירות?

חשוב מאוד לגוון בתוך כל קבוצה. לא כל יום אותו הירק, אותה הפחמימה ואותו החלבון. לצורך העניין – לא בכל יום שניצל, אורז ועגבנייה. הגיוון חשוב לבריאות, ככל שמגוונים יותר – מקבלים יותר ממה שיש לטבע להציע לנו. העגבנייה והמלפפון אמנם ממשפחת הירקות, אבל ההרכבים של הוויטמינים והמינרליים שלהם שונים. וכך גם לגבי האורז והתירס או העוף והעדשים. לכן, כשמגוונים מרוויחים בכל פעם הרכב אחר מהטבע וכך מצליחים לספק לגוף את הדרישות התזונתיות לפי ההמלצות.

כדי להצליח להכין ארוחת צהריים צריך לקחת אויר ולא להילחץ. לא, זה לא לוקח הרבה זמן. אם אתם לא מסתבכים ולא מכינים מנות מורכבות, זמן ההכנה הוא קצר. אולי קצת זמן ללימוד ולאימון ואחר כך רואים שתוך 10 ד' אפשר להכין ארוחה (ירקות מבושלים וקטניות אפשר להכין מראש ולהשרות ואפשר גם לקנות קפואים ולקצר את זמן ההתארגנות). אלא שזמן הבישול יכול לקחת זמן. לכן, בערב שלפני מתקתקים את הכל על הכיריים, שמים על אש קטנה וגומרים סיפור. זה קל ומהיר ועדיף פי כמה וכמה על כל ארוחה קנויה וארוזה מראש. אין כמו בישול ביתי פשוט ובריא. כשאתם מבשלים אתם בוחרים את המרכיבים, מעריכים יותר את הכמויות ונותנים לילדים נגיעה אישית שלא יקבלו לעולם משום מזון מוכן.
ואם לא הכינונו מראש – הכל בסדר. פירות חתוכים לילדים ומהר למטבח להכין. הפירות ירגיעו אותם לזמן הקצר שדרוש להכין ארוחה ביתית וטובה. יהיה שווה לחכות, זה בטוח! האמינו בעצמכם וזכרו שאוכל ביתי זה הדבר הכי טוב שאתם יכולים לעשות לילדים שלכם

'אבל אמא, אני לא אוהב את זה!'

אוף. אחרי כל מה שהכנתי, ותכננתי לגוון, להעשיר ולהפתיע אותו, הילד שלי ממש לא רוצה לגעת באוכל. אין לו בעיה להישאר רעב ואחר כך כל הצהריים לחפש 'משהו' לאכול...וגם להיות קצת עצבני ועייף מכל החיפוש הזה...מה לעשות?

בשום פנים לא להכריח, לא להגיד לקטן לשבת ליד השולחן ולקום רק כשהוא מסיים ובטח שלא לפתוח תכנית טלויזיה או לתת לו את הסמארטפון ולהאכיל אותו תוך הסחת הדעת או תוך הבטחה שהוא מקבל סרט או גלידה רק אם יסיים. לא ולא.

ועוד לאו אחד: בלי מלחמות. לא סביב האוכל. בסבלנות, מתוך הבנה, חשיפה והסבר נוכל להוביל את ילדינו לאכילה טובה. חשוב לזכור שהילדים גדלים וכמו בחינוך, גם בהרגלי האכילה – לוקח זמן עד שהלימוד וההכוונה שלנו נושאים פירות. וזה בסדר. אין לחץ.

אז מה כן? קודם כל לזכור שבאמת הגיוון והחשיפה למזונות נוספים וחדשים היא באמת טובה לילדים. ובכל זאת, כדאי להפתיע אותם רק מידי פעם. לא בכל יום לנסות עליהם מזונות חדשים. אם הילדה שלך אוהבת רק 2 דברים (אורז ופסטה) אז לעשות אותם לסרוגין ומידי פעם להגיש משהו חדש (תירס או אפונה). ואם הילד שלך מתעקש לאכול רק שניצל, אז לפחות בדגנים ובירקות לגוון לו. למצוא בעדינות ובהתאמה לילד את הדרכים לחשיפה למזונות השונים.

חשוב גם לשים לב לשעה שבה מוגש האוכל. חשוב להיות קשובים ולהגיש להם את האוכל כשהם באמת רעבים (במיוחד את המנה החדשה או הפחות אהובה שהכנת). פה הזמן להדגיש ששתייה מתוקה ונשנושים לא עושים טוב לתיאבון, ולכן הקפידו לא לתת להם נשנושים בין לבין.

במידה והילדים שבתו ולא אכלו את האוכל שהצענו, אנחנו לא מחזירים מלחמה שערה (בלי מלחמות, זוכרים?). למי מאיתנו שיש סבלנות לכך, אפשר להשאיר את הצלחת מכוסה על השולחן. יש סיכוי טוב שעוד שעה-שעתיים הסרבנים יגשו לשולחן ויאכלו את הארוחה שנשארה מחכה להם. אפשרות אחרת/נוספת היא לאחר זמן מה להגיש ארוחת ביניים קלה: יוגורט עם פירות, צלחת פירות העונה, פריכיות אורז וגבינה או אגוזים בגילאים המתאימים (לא להגיש ממתקים וחטיפים מתוך רחמנות על כך שלא אכלו צהריים. זו היתה בחירה שלהם לא לאכול). ואם הם מסתובבים ממש רעבים, להבין את המקום שבו הם נמצאים ולהכין ארוחת ערב מוקדמת, וקצת יותר משודרגת מהרגיל. זו אמנם התעסקות רבה יותר סביב האוכל אך לטווח ארוך החשיפה למזונות בריאים וחדשים נהדרת עבור הילדים.

ונסיים בדבר החשוב מכל – דוגמא אישית. אם אנחנו לעצמנו לא מגוונים, לא אוכלים ירקות ובכלל מדלגים על ארוחת הצהריים, לא נוכל להצליח לעזור לילדנו לאכול אותה בצורה המומלצת. הדבר הטוב ביותר זה ממש לשבת עם הילדים ולאכול איתם. הם פתאום ממש אוהבים את האוכל ורוצים לטעום גם מהצלחת שלך...ומעבר לפן התזונתי, הישיבה המשותפת מחזקת גם את הקשר המשפחתי והרווחנו פעמיים.

סלט פירות משודרג

באדיבות חלי ממן, קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא

מרכיבים:

 2 תמרים לחים (או תמר יבש)

גרעינים מרבע רימון

1 כוס אננס בסירופ קל

1 תפוח

4 מעדני יוגורט 1.5%

אופן הכנה:

קוצצים את הפירות, מערבבים ומוסיפים קינמון וממתיק מלאכותי.

מחלקים את תערובת הפירות ל – 4 , ומוסיפים ליוגורט.

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: