לפרסום חייגו: 072-3938700

רפואה ובריאות בהעוטף

בריאות רפואה

ט"ו בשבט הגיע, חג למארחות

לכבוד ראש השנה לאילנות, כל מה שרציתם לדעת על המנהג המקורי של ט"ו בשבט, אכילת פירות יבשים, ומגוון הצעות לקינוחים טעימים ובריאים ברוח החג

פורסם בתאריך:


נכתב על ידי

נתי קלברסה לביא

נטורופתית, רפלקסולוגית ומעסה. מתמקדת בטיפול בספורטאים שחווים פציעות, ומובילה נשים דרך כל שלבי האימהות. בעלת קליניקה טיפולית בקיבוץ דורות.

ט'ו בשבט אומנם עובר מהר והוא לא ממש חג ככל החגים, אבל הוא באמת נהדר! התרגלנו לאכול במועד הזה בעיקר פירות יבשים ואגוזים, אבל המנהג המקורי של טו בשבט הוא לאכול פירות טריים מפירות הארץ החדשים, כלומר מהשנה החדשה, שמתחילה בט"ו בשבט – ראש השנה של האילנות. הפירות היבשים היוו פתרון ליהודים מחוץ לארץ שרצו לאכול מפירות ארץ ישראל, כדי שאלה ישרדו את המסע. עם הזמן מנהג אכילת הפירות היבשים בחו"ל "השתלט" על החג והפך למנהג הנפוץ גם בארץ.

הבעיה היא שכדי לייבש, לשמר ולהעניק לפרי המיובש טעם וצבע אטרקטיביים, הוא עובר תהליך חימום והוספת חומרים כימיים שמזיקים לבריאות בעצמם וכן משנים את הערכים התזונתיים של הפרי. ערכים תזונתיים כגון סידן, אשלגן, ברזל וסיבים תזונתיים נשמרים בפרי המיובש אך הוויטמינים נעלמים לחלוטין. בין החומרים המזיקים שמוסיפים לפירות בתהליך הייבוש ניתן למצוא גופרית, סולפיט, צבעי מאכל  שנאסרו לשימוש במדינות מסוימות, חומר זיגוג שהוא תוצר של תעשיית הנפט ועוד. כל אחד מהחומרים האלה יכול לגרום לתופעות לא נעימות והשילוב שלהם ביחד עלול להיות ממש לא נעים. זה מסביר למה הרבה אנשים חווים כאבי בטן, הפרעות בעיכול, תחושת אי נוחות בגוף וכאבי ראש לאחר החג. בנוסף, תהליך הייבוש גורם לכך שרמת הסוכר בפרי המיובש גבוהה הרבה יותר מאשר בפרי הטרי. שלא לדבר על תוספת הסוכר שמוסיפים להם (גם בפירות שלא רשום עליהם שהם "מסוכרים").

פרט נוסף שחשוב לדעת הוא שחלק מהפירות ה"מיובשים" בעצם מטוגנים ועוד בשמן לא איכותי. בננות הן כאלה בדרך כלל. לכן אני ממליצה בחום לחזור למנהג המקורי ולאכול פירות טריים. אם בכל זאת אתם רוצים ליהנות מפירות יבשים – עדיף לקנות פירות אורגנים ולא מטוגנים ולאכול אותם ביחד עם אגוזים שלא עברו קלייה וללא תוספת מלח, כדי לאזן את רמת הסוכר בדם. בכל מקרה מומלץ לקרוא את רשימת הרכיבים שנמצאת על האריזה. הרכיב היחיד אמור להיות הוא הפרי עצמו, ללא תוספות בכלל.

הדרך הטובה ביותר לציין את החג הזה היא לצאת לטיול בטבע, לומר תודה על השפע של החקלאות בארץ, לאכול פרי טרי וטעים בשילוב מעט אגוזים וכמובן לשתול עץ. אני לא משאירה אתכם בלי פתרונות לאירוח, אז תמצאו כאן ארבע הצעות לקינוחים ברוח החג:

יוגורט עיזים טבעי עם פירות טריים וגרנולה: 

פשוט, קליל וטעים. בוחרים ביוגורט עיזים או בפאלו איכותיים, מוסיפים פירות טריים שאוהבים ומקשטים בגרנולה בריאה. תענוג

פודינג צ'יה עם פירות טריים:

משרים רבע כוס זרעי צ'יה בכוס נוזל קוקוס למשך הלילה במקרר. כשרוצים לאכול מוציאים מהמקרר, מוסיפים פירות טריים חתוכים ומקשטים במעט סילאן או מייפל טבעי.  מושלם לשוחרי הבריאות.

תותים עם קצפת מקרם קוקוס:

קינוח אלגנטי שעושה רושם. מניחים קרטון של קרם קוקוס במקרר למשך 12-24 שעות (אפשר גם יותר. זה המינימום). מוציאים מהמקרר ומעבירים לקערה רק את החלק שהתקשה. מערבלים עם מיקסר, מעבירים לכוסות ומוסיפים תותים. באמת שלא צריך יותר מזה. אפשר כמובן להוסיף קצת מייפל לקצפת אם אוהבים אותה מתוקה.

כדורי אנרגיה שוקולדיים:

מצרכים:

1 כוס קמח שקדים

10 תמרי מג'הול, ללא חרצנים

2 כפות חמאת שקדים / טחינה

1 כף מייפל טבעי

2 כפות קקאו

1/2 כפית תמצית וניל איכותית

טיפה מלח הימלאיה ורוד

אופן הכנה:

הכניסו את כל המרכיבים למעבד מזון והפעילו את המכשיר עד שהכל מתחבר יחד.

צרו כדורים בעזרת הידיים והכניסו אותם למקרר להתייצבות.

אפשר להגיש אותם כמו שהם ואפשר לצפות אותם בדברים שאוהבים למשל: קוקוס טחון, קקאו, פקאנים שבורים, בוטנים שבורים, ועוד.

אז שיהיה חג שמח ובריא!

 

אודות נתי קלברסה לביא:

אני מאמינה ביכולת של הגוף להגיע למיטבו בעזרת תזונה, יציבה נכונה וגישה חיובית לחיים.

מטפלת בספורטאים שחווים פציעות, קושי בתנועה וכאבי שרירים ומפרקים. בונה תכנית מותאמת אישית לכל אחד שכוללת תפריט, תוספי תזונה וצמחי מרפא לפי הצורך. התוצאות הן שיפור ביכולת הגופנית, זמן התאוששות נמוך יותר, הרבה פחות מתח והישגים טובים יותר. בנוסף – מובילה נשים דרך כל שלבי האימהות. החל מהכנה להיריון, תמיכה תזונתית, פיזית ורגשית בזמן ההיריון, הכנת הגוף ללידה וליווי בחודשים הראשונים להורות. הקליניקה שלי בקיבוץ דורות.

טלפון: 054-7919063

מייל: natihanaturopatit@gmail.com

אתר: http://natilavi.wixsite.com/nati/home

דף פייסבוק: http://bit.ly/2VdEVUF

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: